Moja Ciąża

test

Przepis na pieczoną ciecierzycę

Zbilansowanie diety przyszłej mamy pod kątem makroskładników jest niezwykle ważne dla jej dobrego samopoczucia i prawidłowego rozwoju dziecka. Kobiety w ciąży często jednak skarżą się na to, że odrzuca je od smaku i zapachu mięsa, przez co nawet jeśli nie są wegetariankami, mogą mieć trudności z dostarczeniem sobie odpowiedniej ilości białka. Wówczas z pomocą przychodzą warzywa strączkowe. To kopalnia cennych dla zdrowia witamin i minerałów i doskonałe źródło wartościowego białka. Nasza propozycja to pieczona ciecierzyca. Będzie doskonałą przekąską lub dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w kilka minut i przy minimalnym nakładzie czasu i energii!

 

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

 

Ciecierzyca, znana także jako groch włoski, to roślina znana i wykorzystywana w wielu kuchniach świata już od tysięcy lat – wiemy o niej, że stanowiła jeden z głównych produktów w menu starożytnych Rzymian i Greków, a jej nasiona znaleziono w wykopaliskach datowanych na 9200 rok p.n.e.!

Nie bez powodu ciecierzyca cieszyła się takim uznaniem wśród starożytnych ludów.  Ten strączek jest skarbnicą niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów. Pośród zawartych w niej mikroelementów znajdziemy między innymi:

  • przepis na pieczoną ciecierzycężelazo,
  • miedź,
  • mangan,
  • cynk,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • potas,
  • witaminy: C, A, E oraz z grupy B.

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia organizmu. Dostarczy nam także sporo błonnika pokarmowego, czyli substancji wspierającej prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i na długo dającej uczucie sytości. Jest niskokaloryczna i bardzo pożywna, a do tego charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu bezpiecznie mogą jeść ją także kobiety zmagające się z cukrzycą ciążową.

 

Jak przygotować ciecierzycę?

 

Tak samo jak wszystkie warzywa strączkowe, nieodpowiednio przygotowana ciecierzyca może powodować wzdęcia i problemy ze strony układu trawiennego. Żeby tego uniknąć, kluczowe jest namoczenie jej w zimnej wodzie przez co najmniej 10 godzin przed gotowaniem, a następnie wymienienie wody i gotowanie jej do momentu, aż będzie całkowicie miękka. Następnie warto jeszcze dodatkową ją opłukać i można zabierać się za przygotowywanie potrawy.

Z powodzeniem możesz korzystać także z soczewicy konserwowej, którą kupisz  w puszce lub słoiku. W tym przypadku pamiętaj jedynie o tym, by wypłukać ją z zalewy pod bieżącą wodą.

 

Pieczona ciecierzyca

 

Pieczona ciecierzyca to przekąska zyskująca coraz większą popularność. Smak, jaki jej nadasz, zależy tylko od przypraw, których użyjesz – możesz dowolnie eksperymentować i odkrywać swoje ulubione połączenia. Można jeść ją solo, na przykład zamiast chipsów lub orzeszków do wieczornego seansu, ale będzie też pysznym dodatkiem do sałatek czy warzywnych zup.

 

Składniki:

 

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Wędzona papryka, płatki chili, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, kurkuma – wedle uznania

Wykonanie:

 

Ciecierzycę opłucz i dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie skrop ją oliwą, sosem sojowym, syropem klonowym i dodaj przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Cieciorkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 20 minut. W połowie pieczenia delikatnie przemieszaj.